dijous, 20 de gener del 2011

EL VALOR DE LES PARAULES. EXPOSICIÓ D'ENRIC VALOR





El dijous 27 de gener es va inaugurar en la sala d'Exposicions CAM d’Alacant (Avgda. Ramon y Cajal, 5) l'exposició "Enric Valor, el valor de les paraules". Es tracta d’una exposició que compta amb el suport de l’AVL i, per descomptat, de l’obra social de la CAM. La finalitat és la commemoració del centenari de l’escriptor alacantí.
E. Valor va nàixer a Castella el 1911. Va aconseguir el títol de Mestre Mercantil per l’Escola de Comerç d’Alacant. Després, es dedicà a la fabricació del calcer.
Sobre la seua tasca literària, destaquem que va conrear tant les rondalles com la narrativa. “Vaig començar a escriure per l’amor a la literatura. L’amor a la narrativa i especialment a les novel·les”, li va dir a Rosa Serrano en una entrevista. La seua primera novel·la és L’ambició d’Aleix. A més, es tracta de la primera novel·la valenciana escrita després de la guerra. L’argument es el prototípic de la novel·la vuitcentista: la relació entre una dona casada i un jove. Tanta significació té l’espai, l’Aitana, que va afirmar E. Valor: “L’Aitana és el primer personatge de la novel·la”. De fet, podem parlar tant d’aquesta novel·la com de La idea de l’emigrant de “novel·les d’Aitana” (Espinós 1997). És amb aquesta primera novel·la, L’ambició de l’Aleix, on comença i es mantindrà en les darreres novel·les seues la importància del paisatge.
Sobre la segona novel·la, La idea de l’emigrant, és la narrativa on de forma més clara apareixen les restes de la literatura popular amb, per exemple, l’exactitud geogràfica. Aquest realisme descriptiu també caracteritza l’agricultura i la flora.
Per acabar amb la narrativa, comentem l’anomenat “Cicle de Cassana” amb les novel·les: Sense la terra promesa, Temps de batuda i Enllà de l’horitzó. Amb aquest cicle, E. Valor aconsegueix fer literatura el seu temps com ell només sabia fer-ne. Són a les dues últimes novel·les del cicle on es plasma amb realisme dades autobiogràfiques, des de la seua infància fins la seua maduresa.
Sobre la seua tasca com a gramàtic, subratllem que va participar en la composició del Diccionari català-valencià-balear, aportant el lèxic propi del valencià meridional. També va escriure Millorem el llenguatge, Curso de la lengua valenciana y Curso medio de gramática catalana referida especialmente al País Valenciano, obres que tenen la finalitat de fixar gramaticalment la llengua.
Finalment, i tal i com mostren les fotografies que hi adjuntem, l’exposició sobre E. Valor va mostrar-nos les seues pertinences i documents oficials: l’acta de naixement, els seus diplomes, la gavardina, el barret, el bastó, la màquina d’escriure, ...


Lluís Moreno