divendres, 28 de maig del 2010


Excursió a la Cova del Fum i a la granja ecològica

El dia 22 de Maig, el nostre company Josep Lluís Mira va organitzar una interessant jornada per la zona de la serra de Fontcalent, amb una excursió a la Cova del Fum i una visita a una granja ecològica, encara que per falta de temps, ens va quedar pendent anar a l'Alcoraia.



Després de fer-nos un cafenet en El Rebolledo, ens vam dirigir cap a la serra de Fontcalent, on ens esperava Jaume Carbonell Escobar, el descobridor de la Cova del Fum als anys 60 i un gran apassionat de l'arqueologia, l'ecologia i l'apicultura. Amb el seu barret i el seu garrot, va fer un gran esforç per contar-nos tota la història de la cova mentre que caminaven cap enllà, al mateix temps que sortien raboses a saludar-nos i admiràvem l'animada i sorprenent vegetació de la zona, tot i que en la solana de Fontcalent sembla un desert. La companyia de Carlos Brotons també va ser de gran ajuda.



La Cova del Fum és on s'han trobat les restes més antigues d'ocupació del terme municipal d'Alacant, encara que no és l'única que hi ha a Fontcalent. També podem trobar la Cova de les Palomes (en la part de la solana) i la Cova dels Amagats (on es diu que es van amagar veïns en guerra).



Jaume és una d'eixes persones que té un do per trobar coses, i això en l'arqueologia és fonamental. La cova va ser explorada l'any 1963, i  a partir del seu descobriment va començar totes les tasques d'excavació i prospecció que van donar com a conclusió que es tractava d'una cova utilitzada amb fins necrològics, tal com ens suggereix aquesta xicoteta cavitat a l'entrada de la cova que apunta a que suposadament hi va haver algun crani:



A la cova es van trobar restes d'uns 2.000 collars fets amb mol.luscos marins, làmines i raspadors de sílex, puntes de fletxes, pedra polida, ceràmica no decorada i feta a mà, un tros de braçalet, agulles, punxes, etc. Si les voleu veure de prop, tot està al MARQ. A més a més, es van trobar restes humanes soterrades, la qual cosa confirma que pertanyen a l'Eneolític valencià, és a dir, a fa uns 5 mil anys, ja que en eixa època era molt habitual al nostre territori soterrar als éssers volguts en coves naturals. No obstant això, també hi ha indicis de que la cova fóra utilitzada en el Paleolític Superior, com és el fet de trobar les puntes de fletxa que hem esmentat abans.

Hem de dir també que des de la Cova del Fum podem gaudir d'unes vistes cap a la Serra Mitjana, on podem veure per on passarà l'AVE i on està actualment la polèmica planta de tractament, per no parlar de les famoses canteres que tant mal han fet en aquest maltractat paratge.




Després d'aquesta mini-excursió vam anar a visitar la granja ecològica de Vicent, prop del polígon industrial del Pla de la Vallonga.



Vicent ens va ensenyar les vaques (de Jersey), bous, burros i cavalls destinats sobretot a fer el fem natural per a la granja. Ens va il·lustrar un poc sobre es beneficis de l'agricultura ecològica i ens va ensenyar també la botiga, que és la seu també de la Cooperativa BioAlacant on sols els socis (productors i consumidors) poden comprar productes ecològics, comentant-nos que n'eren més de 200.



Si voleu veure la resta de fotos, ací teniu una projecció de diapositives:



I ací tot l'àlbum:

Fontcalent, Cova del Fum


Esperem repetir ben prompte, i possiblement, serà en Xixona :D

2 comentaris:

  1. bones fotos i gran excursió,jo sempre que vaig a alacant hem pregunte perquè es té que destrossar tot.....
    Fontcalent,la serra Grossa,pareix que no puga quedar una serra en peu,tot desfet.....

    Adéu companys i si voleu pegar una ullada jo faig algunes rutes de tant en tant:

    www.fentmarxa.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Genial, ens apuntem el teu bloc! Gràcies

    ResponElimina