dimarts, 19 de maig del 2009


Noticia de Pàgina 26



Els hereus de l'himne oficial no permetran que es cante

dimarts, 19 de maig de 2009 12:42

La família Thous és la propietària legal de la lletra de l'himne oficial de la Comunitat Valenciana, que es va redactar arran de l'Exposició de 1909. L'Ajuntament de València i la Generalitat han utilitzat només el castellà en les invitacions i els programes dels actes amb què es commemorarà el centenari de l'Exposició per això la família ha prohibit que es puga cantar ni reproduir l'himne. En una carta que els hereus han enviat al president de la Generalitat i a l'alcaldessa de València els recorden que Maximilià Thous fou una persona preocupada pel valencià, l'ús i normalització, per això critiquen que les administracions públiques marginen la nostra llengua. Els familiars denuncien que la Generalitat i l'Ajuntament de València menyspreen el valencià «cada dia» però l'afer és encara «més grotesc» quan ocorre en un acte en què «suposadament es vol reafermar la nostra identitat».

Els Thous ja va protestar durant l'enregistrament de l'himne oficial que va tindre lloc el passat mes de desembre al Palau de les Arts i en el qual va participar Plácido Domingo. Si es manté aquesta prohibició, molt probablement no hi haurà lletra durant la interpretació de l'himne oficial que tindrà lloc al passeig de l'Albereda i en el qual participaran més de 2.000 músics.

Notícies relacionades

La partitura original de l'himne oficial torna a València

2009 músics interpretaran l'himne oficial en comemoració de l'Exposició del 1909

4 comentaris:

  1. Estes són les actituds que poden canviar les inèrcies que marginen la nostra llengua i les nostres particularitats.

    ResponElimina
  2. Tots amb els Thous. Tot un exemple de dignitat i estima per la nostra llengua

    ResponElimina
  3. Els Thous pertanyen a una nissaga de gent que des de la burgesia i la intel·lectualitat trencaren inèrcies per tal de defendre políticament i culturalment un valencianisme comboiant i ambiciós. Alguns després els oblidaren, altres, ara, embruten la seua defensa d'esta terra per un castellanisme sucursal, de tristos i acomplexats, un menyspreu per lo nostre ple d'indignitat i traició cap al nostre Poble, el PP cavalca en eixa línia per convenciments propis. Fàstic i tristor, al menys els Thous demostren que varem ser i volem ser.

    ResponElimina
  4. Per cert, molt ple de sentiment i encertat l'article de Carles Choví, secretari d'UxV al seu blog. Vos convide a llegir-lo

    http://diari-dun-optimista.blogspot.com/

    ResponElimina