dilluns, 7 de desembre del 2009


Alacant, de nou amb el seu Patró

No és massa conegut que el patró d'Alacant és Sant Nicolau de Bari, i que la seua festivitat se celebra cada 6 de Desembre. Potser el fet de que les Fogueres siguen també conegudes com "Les Fogueres de Sant Joan" pel fet de concloure amb la cremà dels monuments la nit del 24 al 25 de Juny (per cert, un dia després de la veritable nit de Sant Joan que és la del 23 al 24), i que la data del 6 de Desembre és festiva igualment a Alacant pel fet de coincidir amb la festa nacional de la Constitució, hagen tingut la culpa d'àmbdues circumstàncies.

Fes clic ací per vore més informació de la pàgina web oficial de la Santa Església Cocatedral de Sant Nicolau de Bari d'Alacant.

El cas és que el nostre poble ha tornat a eixir al carrer per rendir homenatge al seu Patró participant en la seua provessó un any més, i de nou les comparses de Moros i Cristians de les 5 demarcacions festeres (Sant Blai, Altozano, José Antonio, Palamó i Rebolledo) han desfilat pels carrers del centre de la ciutat. Este últim acte va començar l'any 1999 i enguany complia el seu desé aniversari.

No podia haver eixit un matí més perfecte, ple de llum, amb una temperatura excel·lent i un sol que ho irradiava tot. A la plaça de l'Abat Penalva (on es troba l'Església Cocatedral de Sant Nicolau de Bari), centenars d'alacantins esperaven expectants l'eixida del Sant. Mentrestant, tot preparat per a rebre el Patró com es mereixia. Sis gegants esperaven al fons de la plaça. Els reis moros i cristians, una parella de foguerers i una altra de pescadors sobreeixien per damunt de la gent. Per als xiquets era l'atracció principal, els miraven curiosos, preguntaven i es feien fotos amb ells. Els cabuts encara no cridaven l'atenció, ja que els seus grans caps encara reposaven a terra.

Altres en canvi es fixaven en el camió de joguets que serien repartits minuts després a tots els xiquets espectadors de la desfilada, ja que no cal oblidar que l'origen de "Papá Noël" o Santa Claus és en realitat Sant Nicolau.

Fes clic ací per llegir un interessant article al voltant d'esta circumstància, escrit per l'Adoración Nocturna Mexicana.

Instants després va arribar la representació de Sant Nicolau muntat a cavall. Este, amb una capa marró, va captar l'atenció de les persones congregades a la plaça. Però no va causar cap perill, sinó que va meravellar. Se li notava acostumat a la gent i a la música tan nostra de les dolçaines i els tabals.

La festes populars s'unirien a continuació per acompanyar el Patró pels carrers més emblemàtics del nostre Alacant: Fogueres, Moros i Crisitians, Germandats i Confraries de la Setmana Santa d'Alacant, i demés representants de les Festes d'Alacant no van voler faltar a la cita. Finalment, el bisbe de la Diòcesi Oriola-Alacant, Rafael Palmero, i la corporació municipal encapçalada per l'alcaldessa de la ciutat.

I per fi, poc després del migdia de l'assolellada jornada de diumenge, va aparéixer la imatge de Sant Nicolau de Bari. Les campanes repicaven de manera persistent, semblava que sabien que es tractava d'una ocasió especial pel so tan intens que emetien. La imatge del nostre Patró va irrompre amb solemnitat i estremit a no pocs espectadors.

Poques hores després, a les 6 de la vesprada, va tindre lloc el desé aniversari de l'Entrada Mora i Cristiana. Una desfilada en què van participar vora 1.000 festers de les 5 demarcacions esmentades. La vesprada també va ser propícia per poder gaudir d'esta desfilada. El fred de la nit no va aparéixer fins al final del recorregut, la qual cosa va permetre una molt bona afluència de públic a tot l'itinerari: Plaça dels Estels, Alfons X el Savi, Avinguda de la Constitució, Duc de Saragossa, Rambla de Méndez Núñez, Rafael Altamira, Plaça de l'Ajuntament.




Per primera vegada, este any van ser convidades tres localitats: Asp, Múrcia i Ibi. I entre tots van sumar 52 esquadres participants, set més que l'any anterior. A més es va comptar amb una esquadra especial dins del bàndol moro en què van participar les regidores del Partit Popular de la Corporació Municipal.

L'any anterior va arrancar una iniciativa que es va repetir enguany i amb una notable acceptació. Es tracta de la "Carrossa de l'avi"', una idea de la Federació de Moros i Cristians on els pares que desfilen poden deixar els seus xiquets per poder realitzar el recorregut amb les seues respectives filàes. I amb aquesta "carrossa-bressol", els xiquets estan atesos mentres es realitza el recorregut i comencen des de menuts a participar d'alguna manera en la festa.

Durant tres hores i mitja el públic alacantí va poder gaudir d'este acte que va ser el colofó a les celebracions en honor a Sant Nicolau, que van començar el passat 29 de novembre
.

2 comentaris:

  1. MOltes gràcies. El nostre grup en té una activitat que sovint no es veu reflexada a este blog, imagine que prompte estarà (de nou gràcies a tu) la ponència de la reunió de novembre que tant ens ha costat tindre en format d'internet. Continuem avançant i que ningú pense açò està aturat, per contra més viu que mai.

    ResponElimina
  2. m'alegre,jo si no feu alguna reunió algun dia cap a les 4 m'agafa molt lluny

    ResponElimina